Jana Robeyst werd geboren op 15 december 1989 in Gent, België.
Van jongs af aan was ze geïnteresseerd in dieren. Ze volgde wiskunde/wetenschappen in het secundair onderwijs en startte haar bachelor biologie aan de universiteit in Gent in 2007. Nadien volgde ze een masteropleiding aan de universiteit van Antwerpen en studeerde er af in 2012 als Master Evolutionary and Behavioural Biology.

     

 

In tussentijd was ze in september 2008 vrijwilliger bij The Wildlife Friends of Thailand waar ze de dagelijkse verzorging waarnam van de olifanten in het opvangcentrum.

In juli 2009 reisde ze samen met haar vader naar Mongolië om als vrijwillige onderzoekers de Przewalski paarden in het wild te bestuderen in het Hustai National Park.

   
Voor haar master thesis ging ze van juli 2011 t/m september 2011 in het Amboseli National Park in Kenya de leeuwenpopulatie in kaart brengen d.m.v. observaties en GPS tracking.
   

Vanaf december 2013 t/m november 2014 verbleef ze voor het eerst in het Nouabalé-Ndoki National Park - Mbeli Bai te Congo/Brazzaville als research assistent om daar onderzoek te doen naar het gedrag van de westelijke laaglandgorilla’s, de woudolifanten, de sitatunga’s en de woudbuffels.

In september 2015 vertrok ze opnieuw voor 3 maanden om haar onderzoek verder te zetten en de beschikbare data omtrent de woudolifanten te ordenen in de aanloop van haar doctoraat aan de Stirling University in Schotland.

Voor een derde maal vertrok ze in maart 2016 naar Mbeli Bai als site manager en was ze verantwoordelijk voor de dagdagelijkse werking van het kamp en de opleiding van de research assistenten.

   

Dublin Zoo is één van de sponsor van het Mbeli Bai project. In oktober 2015 kwam teamleader Helen Clarke Bennett het project bezoeken en werd er door Jana en Milou Groenenberg onthaald.

.

   

Op 8 april 2016 sloeg echter het noodlot toe. Op de terugweg van de uitkijkpost naar het kamp werd ze verrast en aangevallen door een olifant. Ze stierf ter plekke tijdens het waarmaken van haar droom en op een plek waar ze graag was. “Make a difference for the animal kingdom” stond op haar bucketlist en daar heeft ze zeker toe bij gedragen. Collega’s en vrienden noemden haar een gepassioneerde, gedreven en veelbelovende biologe die zou uitgroeien tot een autoriteit op gebied van de olifanten. Met deze stichting willen we haar droom en passie verder zetten.